e-Faturaya Geçiş Süreci Nasıl Yapılır?
e-Faturaya geçiş yapabilmek için;
- Tüzel kişilerin, Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden ( https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeleri gerekir.
- Gerçek kişilerin ise e-İmza almaları gerekir.
e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
Mali Mühür almış firmalar e-Fatura başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığının https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden yapabilir.
EFATURA CANLI ORTAM BAŞVURU
Gelir İdaresi Başkanlığının başvuru sayfasında yer alan aşağıdaki bilgileri sisteme girerek
e-Fatura başvurunuzu yapabilirsiniz.
Mükellef Bilgileri
- VKN veya TCKN
- e-Fatura uygulamasından yararlanma yöntemi
- İş Telefonu
- Fax:
- Adres
- e-Posta adresi
- Web adresi
- Kanuni merkez
Şirket Sorumlu Bilgileri
- Sorumlu TCKN
- Sorumlu adı
- Sorumlu soyadı
- Sorumlu cep telefon numarası
- Sorumlu e-Posta
e-Fatura Aktivasyonu Nasıl Yapılır?
e-Fatura almanız ve iletebilmeniz için hesabınızı aktive etmeniz gerekir.
e-Fatura hesap aktivasyonu çalıştığınız özel entegratör yada GİB e-Fatura başvuru rehberinde yer alan bir programı ile yapılır.
e-Fatura aktivasyon işlemi sonrası artık e-fatura kayıtlı kullanıcı olunur. e-Fatura gönderme ve alma süreci aktif olarak çalışır.
e-Fatura Uygulamasının Teknik Mimarisi, Mevzuat Düzenlemeleri ve Kılavuzları
e-Fatura uygulaması; fatura gönderme, alma, saklama, görüntüleme işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemdir. e-Fatura, matbu faturalarla aynı hukuki niteliklere sahiptir. e-Fatura ilk defa 5 Mart 2010 tarihinde 397 Sıra No.lu VUK tebliğiyle uygulamaya konmuştur.
- e-.Fatura e-Fatura sistemine zorunlu yada gönüllü geçen firmalar arasında kesilir.
- Her şirket gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına geçebilir.
- Gelir İdaresinin yayınladığı tebliğlere göre ilgili şartları taşıyan firmaların geçmesi zorunludur
e-Fatura Mükellefi Kağıt Fatura Kesebilir Mi?
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihin 7’nci günü sonuna kadar söz konusu belgelerini kağıt ortamda düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Belirtilen tarihlerden sonra ise belgelerin e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olup, kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde Kanunda yazılı cezalar tatbik edilir.
Hem kâğıt fatura hem e-Fatura düzenlemek mümkün mü?
e-Fatura kullanmaya başladıktan sonra kağıt fatura düzenleyemezsiniz. e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere e-Fatura, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
e-Fatura sistemine yeni kayıt yaptıran mükelleflerin, “e-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde” ilan edilmelerini takiben 7 gün içinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre zarfında e-Fatura iletmeleri zorunlu değildir.
Gönüllü olarak e-Fatura sistemine geçilir mi?
Zorunlu e-Fatura mükellefi olmayan firmalar, gönüllü olarak e-Fatura sistemine geçebilir. e-Fatura sistemine geçen yükümlüler, gönderdikleri e-faturaları 10 yıl süreyle saklamak zorundalar. İsteğe bağlı e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar, herhangi bir yaptırım olmadan sistemden çıkabilirler.
İhracat e-Fatura Zorunluluğu Ne Zaman?
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, söz konusu faturalarını da 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenlemek zorundadır.
GİB tarafından, 1 Temmuz 2017 itibariyle ihracat ve tax-free faturalarının e-Fatura sistemine alınmasıyla beraber, ihracat işlemleri de dijital ortama taşındı. Bu uygulamayla ihracat faturaları GİB kanalıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderiliyor.
İhracat yapan ve e-Fatura kapsamında olan şirketler, e-Fatura düzenlemek zorundadır. İhracat e-Faturası, yasal haklarınızı savunarak karşı tarafa sunacağınız resmi belge niteliğine sahiptir.
İhracat e-Fatura Nasıl Düzenlenir?
GİB tarafından, 1 Temmuz 2017 itibariyle ihracat ve tax-free faturalarının e-Fatura sistemine alınmasıyla beraber, ihracat işlemleri de dijital ortama taşındı. Bu uygulamayla ihracat faturaları GİB kanalıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderiliyor.
İhracat yapan ve e-Fatura kapsamında olan şirketler, e-Fatura düzenlemek zorundadır. İhracat e-Faturası, yasal haklarınızı savunarak karşı tarafa sunacağınız resmi belge niteliğine sahiptir.
İhracat’ta e-Fatura sistemi, iş süreçlerine kolaylık ve hız kazandırır. Ayrıca verilerin kontrolünü sağlayarak verimliliği arttırır. Yasal bir zorunluluk olan ihracatta e-Fatura, şirketlerin rekabet gücü kazanacakları alanlara yönelmelerini kolaylaştırır.
İhracat e-Fatura’sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB’e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz.
İhracat e-Fatura’larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanabilen faturalarda, isteğe göre iki dil de birden kullanılabilir.
İhracat e-Fatura’sında bulunması gereken zorunlu bilgiler
- Eşya birim fiyatı
- Satış bedeli
- Teslim şartı
- Eşya miktarı (kilo, metre, adet vb. ile birlikte)
- Eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, markası, cinsi ve nevi
- Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri
- Eşyanın gönderilme şekli, hava yolu, kara yolu, demiryolu, denizyolu detayları
- Satıcının bağlı olduğu vergi dairesi, vergi numarası
- GTİP numarası
- Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası
- Malı satın alan firmanın unvanı, firma değilse alan kişinin bilgileri
- Malı satın alan firmanın ilgili ülkedeki VKN
- Ödeme yapılacak hesap no (swift, IBAN)
- Ödeme şekli ve şartları
- Ödeme kanalı
GTIB numarası kaç karakter olmalı ve zorunlu alan mıdır?
GTİP NO zorunlu alandır ve noktasız 12 haneli olacak şekilde yazılmalıdır.
Hizmet faturaları, ihracat e-Faturası şeklinde mi düzenlenir?
Hizmet ihracı bu kapsamda değildir. e-Fatura‘ya kayıtlı mükellefler, yalnızca mal ihracında, faturalarını e-Fatura olarak düzenlemek mecburiyetindedir. Gönderici e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv Fatura, yoksa matbu fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
İhracat faturası Türkçe mi yoksa yabancı dilde mi düzenlenir?
İhracat faturaları, İngilizce ya da başka bir dilde düzenlenebilir. e-Fatura’larda Türkçe ve yabancı dil birlikte kullanılabilir.
İhracat e-Faturası iptal edilebilir mi?
İhracat e-Fatura sisteminde iptal işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Söz konusu iptal GTB’ye başarılı olarak gönderilen ve Referans Numarası alan faturalarda, tescil aşamasına kadar GTB Tek Pencere Portalı’na girilerek yapılır. Ya da tescil sırasında GTB görevlisi tarafından RED cevabı dönülebilir ve fatura iptal edilmiş olur. Daha sonra yeni bir e-Fatura hazırlayarak gönderilmesi gerekmektedir.
Sigorta, komisyon, navlun vb. hizmetler için GTİP numarası bulunmaz. Bunlar ihracat faturasında nasıl gösterilir?
İhracat faturasında sigorta, navlun, komisyon vb. tutarları ayrı bir satır olarak girilmeden, satırlara, dağıtılabilir. İskonto tutarı alanında arttırım veya indirim alanları seçilerek de işlem yapılabilir. Faturanın açıklama bölümüne ne kadarının maliyet ne kadarının sigorta, navlun olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Serbest Bölgelerdeki şirketlere ihracat e-Faturası nasıl düzenlenir?
Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB (Gümrük Çıkış Beyannamesi) ekinde hazırlanan bir faturaysa ihracat e-Faturası olarak düzenlenir. Farklı bir belge ekine alındığında alıcı e-Fatura mükellefiyse e-Fatura düzenlenir. Alıcı e-Fatura kullanıcısı değilse ve gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura hazırlanır, yoksa kağıt fatura düzenlenmesi gereklidir.
Cezai işlem uygulanır mı?
e-Fatura düzenleyen bütün mükelleflerin ve personellerinin mevzuatta yer alan kurallara riayet etmesi çok önemlidir. İhracat faturasında yer alması gereken bilgilere yer verilmemesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.
e-Fatura Düzenlememe (Kesmeme) Cezası 2021 yılında Ne Kadar?
29.12.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan (Mükerrer) Genel Tebliğ ile 2021 yılında uygulanacak ceza tutarları %9,11 (dokuz virgül onbir) olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırıldı.
Vergi Usul Kanununda belirlenen ve 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren “Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarları“na göre, 2020’de 350 TL olan ceza tutarı, 2021 yılında 380 TL olarak düzenlendi.
VUK 353. maddesine göre, e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM, e-MM ve e-Bilet) belgelerin, istisnai durumlar hariç, matbu olarak düzenlenmesi halinde, özel usulsüzlük cezası uygulanır.
e-Fatura kesmeme cezası 2021
- e-Faturanın alınmaması,
- e-Faturanın verilmemesi,
- e-Faturanın gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi,
- Düzenlenen e-Fatura‘nın aslı ile örneğinde farklı tutarlara yer verilmesi
- e-Belge (elektronik belge) olarak düzenlenmesi gereken e-Fatura (Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç) kağıt olarak düzenlenmesi
- e-Fatura‘nın (7103 Sayılı Kanunun 227. maddesine göre) hiç düzenlenmemiş sayılması
halinde her bir belge için 380 TL usulsüzlük cezası kesilir.
Ayrıca e-Belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici (ÖKC) cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmemesi, kullanılmaması, bulundurulmaması, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verilmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda her bir belge için 380 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Her bir belge türüne ilişkin olarak bir tespit için toplam ceza 19 bin TL’yi, bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza 190 bin TL’yi geçemez.
Resmi Gazetede yayınlanan 2021 yılında uygulanacak ceza listesine ulaşmak için tıklayınız.
Fatura Kesme (Düzenleme) Sınırı 2021
2021 Yılı Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 1.500 TL olarak açıklandı. 29 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan VUK Genel Tebliği’deki ilgili tutar 01.01.2021 tarihinden itibaren tüm yıl uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.
Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2021 yılı tutarı 1.500 TL ‘dir.
Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin aşağıdaki hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.