Hem yasal zorunluluklar hem de dijitalleşmeyle birlikte şirketler sektör sektör e-Dönüşüme geçiyor. 2015 yılında gelen zorunlulukla birlikte e-Ticaret faaliyetinde bulunan şirketlere KEP adresi zorunluluğu gelmişti. Şimdi ise birçok pazar yeri için KEP adresi zorunluluğu gelmeye başladı. Aslında bunu bir zorunluluk değil gereklilik olarak görmek daha doğru olacaktır. Sadece pazar yerleri için değil, kendi e-Ticaret faaliyetleriniz için de KEP olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Peki tam olarak nedir bu KEP?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
KEP, en kısa anlatımıyla iadeli taahhütlü gönderi gibi deliller üreten, kullanım için e-İmza gerektiren ve yasal geçerliliği olan güvenilir elektronik posta olarak tanımlanıyor. Resmi yazışmalar ya da sözleşmeler gibi birçok resmi evrak akışını dijital ortamda güvenli ve hızlı şekilde sağlayan sisteme KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adı veriliyor. KEP, her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarını gönderilen biçimde koruyor, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit ediyor, içeriğin kesinlikle değişmemesini sağlayarak yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiriyor. KEP kullanan kurumların ya da şahısların iş veya kamu ile yazışmalarını yürütmek için fiziki bir adrese ihtiyacı olmuyor. Olması gereken sadece KEP adresi ve internet.
KEP ile; her türlü bildirim, başvuru, dilekçe, ticari taraflar arasında yapılan yazışmalar, ihale, sözleşme evraklarının paylaşımı, şirket beyannameleri, fatura, hesap özeti, bordro, teklif, ihtar, ihbar, ödeme talimatı gibi gönderiler elektronik ortamda güvenle gerçekleştiriliyor. Yani iş akışında yer alan tüm bu değerli evraklar herhangi bir banka şubesi, noter ya da adliyeye gitmeden elektronik ortamda temin edilip işlem yapılabiliyor.
Pazar Yerleri ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) Adresi Zorunluluğu
Artık pazar yerlerinde satıcı olanlardan ve olmak isteyenlerden KEP adresi almaları isteniyor. Bu gereklilik aslında pazar yeri ile iş yapmaya devam etmenin yanı sıra KEP’in şirketinizin diğer faaliyetlerindeki faydalarını keşfetmek ve bunlardan yararlanmak için de iyi bir fırsat.
KEP’in size ve şirketinize katacağı faydalardan kısaca bahsedecek olursak; Uzaktan ticaret işlemlerinde gerek satıcı gerek alıcı, sözleşme ve siparişleri KEP ile göndererek kendisini güven altına alabilir. Yüz yüze etkileşimin azaldığı, tüm hizmet ve iş akışının hızla elektronik ortama taşındığı bir ortamda KEP bir anlamda alıcı ve satıcıyı koruyan bir hizmet olarak öne çıkıyor. KEP adresine sahip bir şirket veya birey gerçektir, kimliği KEP HS’ler (Hizmet Sağlayıcılar) tarafından doğrulanmıştır. Şirketler bayileri, tedarikçileri veya çalışanları ile tüm iletişimlerini KEP üzerinden yaparak yasal olarak haklarını korumaya alabilirler. Noter üzerinden iadeli taahhütlü posta ile giden bir evrakın kişiye ulaşma süresi en az iki gün iken, KEP bu süreyi birkaç saniyeye indiriyor. Benzer şekilde noter üzerinden yapılan işlemlere göre KEP yaklaşık yüzde 99 maliyet tasarrufu sağlıyor.
Ayrıca KEP ile devlet kurumlarıyla olan tüm yazışmalarınızı da yapabilirsiniz. Elektronik Yazışma Projesi (EYP) ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) entegrasyonuyla belediyeler, mahkemeler, icra daireleri, KOSGEB vb. tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işlerinizi güvenli, hızlı ve kağıtsız-kargosuz yapabilirsiniz.
Bireyler de birçok ihtiyacını KEP ile fiziki olarak bir yere gitmeden çözebiliyor. Örneğin veliler okul kayıt sözleşmelerini okula gitmeden KEP ile yapabiliyor. Banka ödeme talimatı vermekten, fatura itirazına kadar bireylerin bulunduğu ortamdan uzaklaşmadan KEP kullanarak bilgisayarı ya da cep telefonu üzerinden mobil imza yardımıyla birkaç dakika içinde halledebileceği birçok işlem mevcut.