e-Fatura ve e-Arşiv Fatura birbirine benzese de aralarında bazı farklar bulunmaktadır.
- e-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyip, iletebileceğiniz ve saklayabileceğiniz sistemdir.
- e-Arşiv Fatura, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. e-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
- e-Fatura sisteminde, yalnızca uygulamada kayıtlı kullanıcılara e-Fatura düzenlenebilir, iletilebilir ve alınabilir.
- e-Arşiv Fatura sistemi ise e-Fatura kapsamı haricindeki alıcılara kesilen faturaların da dijital ortamda oluşturulmasını ve ikinci suretinin elektronik olarak korunmasını ve ibraz edilmesini sağlar.
- e-Fatura sisteminde düzenlenen faturalar önce GİB’e sonra alıcıya iletilir. Faturalar GİB tarafından ön kontrolden geçer. e-Arşiv Fatura’da ise GİB’e ayda bir defa raporla bilgi verilir.
- e-Fatura’da, fatura dijital ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv Fatura‘da ise fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak gönderilebilir.
- e-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her firma e-Arşiv Fatura sistemine geçebilir.
- e-Fatura’da zaman damgası yoktur. Oysa e-Arşiv Fatura‘da evrakların, mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanması ve muhafaza edilmesi gerekir.
- e-Fatura’da UBL-TR formatı zorunludur. e-Arşiv’de istenilen format kullanılabilir.
- e-Fatura’da, GİB Portal, Entegrasyon veya Özel Entegratör, sistemlerinden biri kullanılır. e-Arşiv Fatura kullanıcıları, Özel Entegratör veya kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden (GİB’den onay alarak) kullanabilir.