Mali Mühür, kurumsal bir e-İmza türüdür. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) adına TÜBİTAK tarafından hazırlanmaktadır. Mali Mühür olmadan e-Fatura ve diğer resmi belgeleri gönderemezsiniz.
Mali Mühür Nedir?
Mali Mühür e-Fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır. e-Fatura ve diğer belgelerin kaynağını, bütünlüğünü ve içeriğini garanti altına alır. Söz konusu belgelerin, gönderilmesi, saklanması esnasında güvenlik ve gizlilik sağlar.
Firma ünvanının değişmesi halinde, Mali Mühür geçerliliğini yitirmiş olur. Yeni ünvanla birlikte yeniden Mali Mühür başvurusu yapılması gerekir. Ayrıca Mali Mührün, 3 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Mali Mühür başvurusu nasıl yapılır?
Mali Mühür; Tübitak bünyesinde bulunan, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilmektedir. Mali Mühür Sertifikası için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinde bulunan formu doldurarak başvuru gerçekleştirilir. Başvuru tamamlandıktan sonra başvurunun son bölümünde, ödeme gerçekleştirilir. Ödemeler Kamu SM Vakıfbank Kurum Ödemeleri sayfasından “Banka Şubeleri, İnternet Şube ve Mobil Şube”den vergi kimlik numarası ile yapılır. Başvuru yaptıktan sonra bir hafta içerisinde Mali Mühür elinize ulaşır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için https://www.kamusm.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Mali Mühür elinize ulaştıktan sonra, GİB üzerinden e-Fatura ve e-Defter için ayrıca başvuru yapmanız gerekmektedir.
Mali Mührü kimler kullanabilir?
Mali Mührü, firmanın yetkili olarak bildirdiği kişiler kullanabilir. Şayet firmada yetkili olan şahıs veya şahıslar değişmiş ise yerine atanan kişinin en kısa zamanda ilgili birimlere bildirilmesi gerekmektedir.
Mali Mühür ve e-İmza arasındaki fark nedir?
e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir.
Yabancı ortaklı firmaların mali mühür başvuru süreci?
%100 yabancı ortaklı kurumların “mali mühür” başvurusu için istenen belgeler :
- Mali Mühür Başvuru Formuve Taahhütnamesinin doldurularak, imzalanmış ve kaşelenmiş hali.
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/efaturabasvuru
/MaliMuhurBasvuruFormuVeTaahhutnamesi.docx
- Elektronik Mali MühürSertifika Sahibi Taahhütnamesi’nin imzalı aslı
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/efaturabasvuru/
ElektronikMaliMuhurSertifikaSahibiTaahhutnamesi.pdf
- Şirket kuruluş sözleşmesinin olduğu ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği
(Şayet sonradan unvan değişikliği yapılmışsa, en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneğinin de eklenmesi gerekmektedir.) - Başvuru formuna şirket adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği.
Ayrıca “Sertifika Sorumlusu” olarak TC vatandaşı bir personelin bildirilmesi gerekmektedir. Sertifika Sorumlusunun sorumluluğu; sadece mali mühür sertifikasının tesliminde muhatap alınacak kişi olmasıdır. Devamını gerektirecek başkaca bir sorumluluğu yoktur.
Tüm evrakların noter onaylı olması gerekir.
Hazırlanan evraklar;
“Gelir İdaresi Başkanlığı Ek Hizmet Binası Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No:16 06110 Dışkapı / ANKARA ” adresine posta yoluyla gönderilmelidir.
Başvuru sürecinde, şirket yetkilisinin mail adresine KamuSM tarafından barkod numarası ve mali mühür başvurunuzu tamamlamanız için bir bağlantı adresi gönderilir. Daha sonra mali mühür ücretini yatırmanız istenir.
Ayrıca birden fazla mali mühür talep edilirse KamuSM’den tarafınıza gönderilecek mailde mali mühür sayısını belirtebilirsiniz.
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra 3-4 gün içinde mali mühür tarafınıza teslim edilir.
Mali Mührünüz elinize geçtikten sonra e-Fatura veya e-Defter başvurunuzu yapabilirsiniz.
Mali Mühür Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yenileme süreci, sertifika süre bitimine 3 ay kala başlar. Kamu SM, sistemde kayıtlı e-posta adresi üzerinden bildirim yapar. Süre bitimi uyarı e-postası alan yetkililer, yenileme başvurusu talebi için başvuru süreci maddelerini ile aynıdır.
Mali Mührün süresinin dolması sebebiyle e-Defter beratlarının yasal süresinde yüklenememesi; mücbir sebep hali olarak değerlendirilmemektedir ve defter beratlarının yüklenmesi için ek süre verilmemektedir. Bu sebeple, Mali Mührün geçerlilik süresinin dolmasıyla ilgili e-Posta alan mükellefler, sürenin dolmasını beklemeden yeni Mali Mühür başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Mali Mührün arızalanması, çalınması veya kaybolması durumu
Mali Mührün arızalanması, çalınması, kaybolması vs. durumlarında mağduriyet yaşanmaması adına yedek Mali Mühür edinilmesi tavsiye olunur.
Mali Mühür Neden Gerekli?
Mali Mühür, kurumsal bir e-İmza türüdür. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) adına TÜBİTAK/KAMUSM tarafından hazırlanmaktadır. Mali Mühür e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Defter, e-Müstahsil Makbuzu (e-MM), e-Serbest Meslek Makbuzu(e-SMM) başvurularında ve gönderiminde kullanılır. Firma kaşesinin elektronik halidir. USB aygıtı görünümündedir.
Mali Mühür Kurulumu Nasıl Yapılır?
Öncelikle Mali mühür zarfı ile gelen Akis sim kartı çıkarıp USB bellege takınız. Kartın yönü metal görünümlü kısmı alta gelecek şekilde olmalıdır.
1-Güncel java uygulamasını indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.
Tübitak KamuSM sitesinden uygun sürücülerin yüklenmesi gerekiyor.
https://www.kamusm.gov.tr/islemler/surucu_yukleme_servisi/
Kullandığınız bigisayara (windows/mac ) uygun versiyon sürücüsünü seçiniz.
https://www.java.com/tr/download/
Kart Okuyucu ve Akiskart sürücülerini ayrı ayrı kurulması gerekmektedir.
Eğer Akiskart kurulumda java hatası aldı iseniz Akiskart sürücüsü denetim masası-program ve özellikler bölümünden kaldırılarak, java yüklemesi yapıldıktan sonra Akiskart sürücüsü kurulumu yapmanız gerekmektedir.
Mali Mühür Şifre(Pin) Alma
KamuSM //www.kamusm.gov.tr/ adresinden Online İşlemler bölümünden sertifikanızı seçin.
Gelen sayfasan sayfada “Şifreli Giriş” seçiniz. Eğer başvuru yetkilisinin e-imza sı var ise “E-imzalı Giriş”‘e tıklayarak da giriş yapılabilir.
Gelen arayüzdeki Vergi Kimlik No, Resimdeki Yazı ve Güvenlik Sözcüğü alanları doldurulup “Giriş” butonuna basın. Cep telefonunuza gelen SMS Onay Kodunu girin..
Mali Mühür Elektronik Sertifikası ile yapılacak işlemler için gerekli olan PIN bilgisi, “PIN / PUK Bilgisi” butonuna tıklayarak alabilirsiniz.
E-Fatura Başvuru sürecine devam edecekseniz
Windows Denetim Masasında java ayarlarına girilmesi security sekmesinden https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ sitesini güvenli
Internet siteleri bölümüne eklenmeniz gerekmektedir.
Gib Forum da daha detaylı açıklamaları resimleri ile bulabilirsiniz. https://forum.efatura.gov.tr/view.php?id=327