e-Fatura GİB’in belirlediği standartlarda kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip bir faturada yer alması gereken bilgilerin yer aldığı, alıcı ve satıcı arasındaki iletiminin GİB üzerinden gerçekleştirildiği dijital faturadır.
2022 e-Fatura Geçiş Zorunluluğu, e-Fatura Geçme Şartları?
- 2021 yılı brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL’yi aşan işletmeler, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
- ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK‘ndan lisans alan işletmeler ile ÖTV Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler; lisans alımı, imal, inşa veya ithalin yapıldığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
- e-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar ile İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
- Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
- İhracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı KDV Kanununun 11’inci maddesine göre mal ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, söz konusu faturalarını e-Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.
- e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu sebebiyle e-Faturaya geçmek zorunda olan mükellefler, e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı tarih itibariyle e-Faturaya da geçiş yapmak zorundalar.
- e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu sebebiyle e-Faturaya geçmek zorunda olan mükellefler, e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı tarih itibariyle e-Faturaya da geçiş yapmak zorundalar.
“2022 yılı içinde zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına geçen mükelleflerin Ocak 2023 yılı itibariyle e-Defter uygulamasına da geçmeleri zorunludur.”
Sağlık Sektörü e-Fatura Geçiş Zorunluluğu Ne Zaman?
Hazine ve Maliye Bakanlığı (GİB) tarafından 09/02/2021 tarihli ve 31390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Sıra No: 526) yayınlandı.
Tebliğ göre;
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.) tüm mükelleflere e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu getirildi.
Sağlık Sektörü e-Fatura Geçiş Süresi Nedir?
Sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç etken madde temin eden tüm mükellefler 01/07/2021 tarihinden itibaren, brüt satış hasılatına bakılmaksızın e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Fatura Avantajları Nedir?
- e-Fatura ile faturalarınızı dijital ortama hızlıca kesebilirsiniz. Bu sayede iş süreçlerinizi hızlandırarak şirketinizin verimliliğini artırırsınız.
- e-Faturaya geçerek kağıt kullanımının önüne geçmiş olur doğaya katkıda bulunursunuz.
- Dakikalar içinde e-Fatura oluşturup müşterilerinize anında iletirsiniz.
- Elektronik ortamda iletilen faturalar sayesinde fatura kaybı olmaz, mutabakat gibi süreçlere son bulur.
- Kargo masraflarından kurtulur maliyetinizi düşürürsünüz.
- e-Fatura kullanarak geriye dönük faturalara çok hızlı ulaşabilirsiniz. İstediğiniz kadar faturayı anında bulursunuz.
- e-Faturalar mevzuat gereği çok farklı sistemlerde güvenle saklanır, bu nedenle .
- e-Fatura sayesinde hem hız kazanır, hem maliyet tasarrufu yaparsınız.