Defter tutan çiftçilerin veya toptancıların, defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler karşılığında düzenledikleri ticari vesikaya müstahsil makbuzu denir .
Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden tarımsal ve hayvansal ürünler alan birinci sınıf tüccarların ticari faaliyetlerinin elektronik olarak yürütülmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen usul ve esaslarla, müstahsil makbuzu ile aynı nitelikleri taşıyan elektronik belgelerin düzenlenmesi, saklanması ve iletilmesi ve Gelir idaresi Başkanlığı’na raporlanmasına ait işlemlere
e-Müstahsil Makbuzu denir.
Bu Uygulamadan Nasıl Yararlanabilirsiniz;
e-Müstahsil Makbuzu’ndan yararlanabilmek için 3 farklı yol kullanılabilmektedir.
Doğrudan Entegrasyon: İşletmeler kendi bilgi işlem alt yapılarını Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’nın teknik kılavuzlarla belirtiği altyapı ve kalite sertifikasyonlarını tamamlayarak GİB ile direkt iletişime geçen bir yapı kurabilrsiniz.
GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığının servis ettiği GİB Portali üzerinden makbuzlarınızı tek tek işleyerek uygulamayı kullanabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegratörlük izni alan e-Müstahsil Makbuzu uygulamasını hızlıca geçiş yaparak kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.
e-Müstahsil Makbuzu
Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal alan “birinci sınıf tüccarlar” 1 Ocak 2018 tarihine kadar e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olmak ve bu tarihten itibaren müstahsil makbuzu belgelerini e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenleyebilirler.
e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler 01/01/2018 tarihinden itibaren dahil olabileceklerdir.
1 Ocak 2018 tarihine kadar kağıt Müstahsil Makbuzu kesmeye devam edecek olanların elektronik ve kağıt olarak iki yöntemi aynı andan kullanmaması gerekmektedir.
e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olacak mükelleflerin uygulamayı kullanmak için e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olmaları zorunluluğu bulunmamaktadır.
“e-Müstahsil Makbuzu Raporu”nu elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalayarak teknik kılavuzlarda açıklanan yöntem veya yöntemlerle GİB sistemine elektronik ortamda aktarılacaktır.
e-Müstahsil Makbuzu’nun Faydaları Nelerdir?
Karekod ile anlık kontrol e-Müstahsil Makbuzu Belgesi üzerinde yer alması zorunlu olan karekod ile anlık doğrulama ve kontrol yapabileceksiniz.
Kolay ve Erişilebilir
Geçmiş asla geçmiş değildir! Müstahsil Makbuzu ile tüm eski geçmiş makbuzlarınıza tek tıkla ulaşabilirsiniz. Tüm geçmiş müstahsil makbuzlarınıza kağıtların içinde kaybolmadan dijital ortamda hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Güvenli Kullanım
Dijital platforma taşıdığınız verileriniz, Müstahsil Makbuzu sisteminde hiçbir zaman kaybolmaz. Üstelik bu bilgiler tamamen size özeldir ve bilgilerinize talebiniz dışında bir başkası asla ulaşamaz.
e-Müstahsil Makbuzu Özellikleri
Sınırsız Sayıda Kullanıcı Yetkilendirin
İstediğiniz sayıda kullanıcı yetkilendirilebilir ve toplu olarak gönderebilirsiniz.
Her An Her Yerde Kullanım
e-Müstahsil Makbuzlarınızı zaman ve mekan gözetmeksizin anlık olarak görüntüleyebilirsiniz.
SOVOS Özel Entegratörlük
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegratörlük izni alan SOVOS üzerinden
e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına hızlıca geçiş yapabilirsiniz.
SOVOS e-Müstahsil makbuzu ile tüm müstahsil makbuzlarınıza tek tıkla hızlı ve rahatça ulaşabilirsiniz.
Mobil Üzerinden Kullanım Kolaylığı
Tüm e-müstahsil makbuzlarınıza mobil üzerinden de direkt olarak ulaşabilirsiniz. Karekod özelliği ile doğrulama yapabilir ve toplu olarak görüntüleyebilirsiniz.